Op dinsdag 2 juli werd de pilot Techniektuin IJmond na een traject van twaalf weken succesvol afgerond. In de Techniektuin kregen nieuwe instromers (in dit geval zij-instromers met een afstand tot de arbeidsmarkt) de kans om zich te oriënteren op een technisch beroep. Het bleek een succes: van de tien kandidaten hebben zes kandidaten een betaalde baan binnen de techniek gevonden.
Zij-instromers die aan de slag willen in de techniek, lopen doorgaans tegen drempels aan. Zonder opleiding of ervaring is het in veel gevallen niet mogelijk om te starten, en het werkveld is zo divers dat kandidaten vaak niet van tevoren weten wat bij hen past. Tegelijkertijd lopen werkgevers in de technische sector tegen personeelstekorten aan.
Danielle Everhard van het WerkgeversServicepunt zag hierin een kans. Door kandidaten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met wat de techniek te bieden heeft en hen het vak bij de bedrijven zelf te laten proeven, ontstaat de perfecte match. Zo kwam de Techniektuin IJmond tot stand: een oriëntatietraject waarin kandidaten zich twaalf weken lang konden onderdompelen in de techniek.
Danielle: “Mensen moeten het ook echt gaan doen, die moeten ervaren hoe het is om in de techniek te werken.”
De krachten bundelen
“Een aantal jaar geleden bemiddelde ik iemand die graag elektromonteur wilde worden. Ik kon hem plaatsen bij een werkgever die hem intern op kon leiden, want werken in de elektrotechniek moet je echt leren. Na een maand hoorde ik van de werkgever dat de kandidaat was gestopt: elektrotechniek paste toch niet bij hem, hij was de horeca ingegaan. Ergens is dat natuurlijk zonde: misschien was de elektrotechniek niet zijn ding, maar had hij wel installatiemonteur kunnen worden, of had hij in de metaalbewerking zijn passie gevonden. De techniek is zo’n breed werkveld.”
Naar aanleiding van die mismatch is het idee ontstaat om de krachten met werkgevers te bundelen. Dat maakte het mogelijk kandidaten breder kennis te laten maken met het werken in de techniek.
“We wilden ervoor zorgen dat mensen zich konden oriënteren, in ieder geval op een aantal richtingen binnen de techniek. Wat houdt het werk in, en past het bij mij? Dat ontdek je alleen door het te doen. Je moet ervaren hoe het is om een stopcontact of cv-ketel aan te sluiten, voordat je weet of het bij je past.”
Leren door te doen
Al snel stonden tien werkgevers in de startblokken om deel te nemen en de kandidaten mee te nemen in het werk. In de Techniektuin konden die tijdens een traject van twaalf weken kennismaken met wat de techniek te bieden heeft. Daarbij behielden ze hun uitkering.
In de eerste fase van het traject volgden de kandidaten lessen bij het Nova College en Haprotech: een breed vakkenpakket dat hen in staat stelde om te ontdekken wat bij hen past. De kandidaten werden begeleid door kundige leermeesters uit het werkveld. Het lesprogramma zelf bestond uit praktijk- en gastlessen, want werken in de techniek leer je vooral door te doen.
Een aanwinst voor de sector
Het uiteindelijke doel voor de kandidaat was een betaalde baan in de techniek. Voor werkgevers bood het traject de kans om nieuw (onontdekt) talent aan te trekken en intern op te leiden.
“Zes kandidaten hebben inmiddels een contract gekregen en zijn aan het werkt. De zevende heeft een contract aangeboden gekregen, maar heeft dat geweigerd. Een van hen kreeg zelfs al een jaarcontract na de eerste zes weken oriëntatie. Dat is een aanwinst voor de sector!”
Komt er een vervolg?
Of de Techniektuin een vervolg krijgt, is op dit moment nog niet duidelijk. Ben je een werkgever die nieuwsgierig is naar de Techniektuin en hoe we jou als WerkgeversServicepunt kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact met ons op.
Of ben je juist op zoek naar werk, en vraag je je af of de techniek iets voor jou is? Neem dan eens een kijkje op de website van Werkcentrum Zuid-Kennemerland en IJmond voor gratis loopbaanadvies.