Skip to main content

Door de huidige personeelstekorten op de arbeidsmarkt is efficiënt werken belangrijker dan ooit. Kunstmatige intelligentie (AI) kan in sommige gevallen een uitkomst bieden, bijvoorbeeld door te helpen om bepaalde processen te versnellen. AI ontwikkelt zich razendsnel, en nieuwe tools en hulpmiddelen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat biedt kansen, maar ook risico’s waar u zich als werkgever bewust van moet zijn.

AI biedt kansen

Eerder dit jaar werden er kamervragen gesteld over de huiverigheid van werkgevers om kunstmatige intelligentie in te zetten. Ministers Beljaarts en Van Hijum (SZW en EZK, respectievelijk) erkenden dat AI kansen biedt voor het verdienvermogen en de bredere welvaart van Nederland. Zo kan het werknemers helpen om productiever te werken, en helpt het werkgevers om in tijden van personeelstekorten meer werk gedaan te krijgen met dezelfde hoeveelheid personeel.

Kunstmatige intelligentie wordt echter nog niet door alle werkgevers met open armen ontvangen. Onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN wees dit jaar uit dat 40% van de Nederlandse werkgevers nog niets doet met AI. De belangrijkste reden daarvoor is een gebrek aan kennis over de mogelijkheden.

Risico’s

Daarnaast kan het werken met AI risico’s opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het gevaar van discriminatie wanneer kunstmatige intelligentie gebruikt wordt om cv’s te selecteren tijdens een sollicitatieprocedure. Ook de gevolgen voor huidige werknemers kunnen groot zijn. AI is als technologie nog sterk in ontwikkeling. Dat maakt dat een risico-gebaseerde benadering verstandig is. Door de beschikbare tools te leren kennen en de mogelijkheden te ontdekken, kunt u een betere inschatting maken of AI van toegevoegde waarde kan zijn binnen uw bedrijf.

Aan de slag met AI

Benieuwd hoe u AI het beste kunt inzetten bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers? Daar helpen wij u graag bij. Neem contact met ons op en laat een van onze adviseurs u gratis en vrijblijvend ondersteunen.

Daarnaast kan de AWVN (Algemene Werkgevers Vereniging Nederland, partner van het WSP) u op weg helpen om te starten met AI op de werkvloer. Via de button hieronder kunt u gebruikmaken van de AWVN AI-starterkit, die u helpt met de voorbereiding op, het eerste gebruik van en het vormgeven van een succesvol werkproces ondersteund door AI.

Bekijk de starterkit
Close Menu